Женят ли се самодивите? - премиера на "Самодивска сватба"

Иван Богданов

На 26 Юни 2021 г., от 11:00 ч. се състоя премиерата на книгата „Самодивска сватба“ на авторката Гергана Траянова. Домакин на събитието беше салонът на обновената библиотека в Читалище „Николай Хайтов“, гр. София. Премиерата премина символично под знака на Еньовден. Начало на събитието даде г-н Иван Богданов, председател на фондация „Буквите“. След него авторката разказа за пътя, който е изминала до създаването на книгата и нейните продължения. 

Пресъздавайки автентичността и духа на историята, авторката посрещна гостите, облечена в женска бяла везана родопска риза. За здраве и успех бяха раздадени и сватбени късметчета, насочващи към романтичния елемент в историята.

Кулминацията на събитието беше магичната поява на пленителната самодива, сякаш току-що родила се от страниците на книгата. Облечена в чиста бяла премяна, с горски венец и разпуснати буйни коси, тя представи в кратък пърформанс посланията, които книгата носи на своите читатели. А именно – да помним и предаваме не само народните обичаи и нрави, но и родовите завети като част от нашето културно богатство.

За финал гостите се насладиха на танца „Джиновско хоро“ в изпълнение на млади таланти от фолклорен център „Нестия“, поздрав към всички читатели и почитатели на българското творчество.

 

„Посвещавам тази книга на всички нас, Българите, с послание да не губим корените и идентичността си“, пожела Гергана Трянова, която в края на премиерата зарадва присъстващите с подписани екземпляри от книгата, лични послания и снимки със самодива.  

 

Книгата „Самодивска сватба“ се разпространява от Фондация „Буквите“ и може да бъде закупена от сайта на книжарница Книгите, www.knigite.bg  https://www.knigite.bg/book_new.php?pid=581

 

 

* * *

Романът „Самодивска сватба“ представя животът на поколения българи от началото и средата на ХХ век. Действията и неволите на героите са плетеница като пъстра българска шевица между историческите събития и приказки за самодиви, юнаци и народни поверия. Историята не е типичната романтична представа за самодивите, която всички познаваме – весели песнопойки край някое бистро ручейче, макар и основната тема да е силата на обичта и по какви пътища може да ни отведе тя. Напротив, още с първите страници се потапяме много бързо в един напълно човешки свят, изтъкан от тежки неволи, родови суеверия, своенравни характери и борба за оцеляване. А срещата с героите и техните отличителни качества ни кара да ги обикнем още от първите ни срещи с тях. „Самодивска сватба“ – книгата, която ни среща с диви самодиви и смели юнаци.  

 


Повече снимки от премиерата можете да видите тук!


2021-06-28 | Прочетена: 311