Невеста лазаркиня

Гергана Траянова


Самодивски сватби, книга II
Невеста лазаркиня
Гергана Траянова

Раздел: Романи и повести
ISBN: 978-619-154-448-6
Брой страници: 265
Корица: мека корица
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2021-08-03

Книгата може да се закупи оттук - https://knigite.bg/book_new.php?pid=586

Във всека околия има мома коя всички хора я признават за най-хубавата, а майките ни свилени дрехи й тъкат. На такава мома лазаркините пеят песни за възхвала на красотата и чистотата на сърцето й. А пък оная мома, дето мислех за нея в тоя миг, имаше блясък в очите, където никъде другаде не можеше да се срещне. Не го видех в огъня на ни една пукнала пушка, в жаркото на ни един изгрев. А аленото по устните й никоя бликнала кръв от войнишките тела не можеше да задмине по цвет. Такава знатна мома огласяше целата околия с песента си. Възпяваше тя изгубеното момково юначество и сълзи редеше, та пълнеше с тех бунарите.

Действието в романа се развива след „Самодивска сватба“ и обхваща периода от 1913 г. до 1926 г. Най-големият контраст в книгата е споменаването на Първата световна война. Докато светът гори във военните огньове, то народът в малкото селце посреща с радости следващото поколение от моми и юнаци.
В книгата „Невеста лазаркиня“ ще изместим поглед към синовете на юнак Ракитан, чийто живот беше погубен в първата книга. Много различни един от друг, двете момчета са в постоянен контраст между дела и думи.
Главната героиня е първородната дъщеря на попската дъщеря Соколица и Арчар, най-хубавия, снажен и разумен момък от Бела могила. Силната и неподатлива обич, която се случи между Пирин и Горица в „Самодивска сватба“, оставя ярки следи и се пренася именно в Белица, която става неволен свидетел още като дете на тяхната борба.
Успоредно с това ще опознаем т. нар. самодивски деца. Прозвището не е случайно. С него хората изразяват уважение и благодарност към самодивите като събирателен образ на смели и красиви жени, които с еднаква сръчност могат да отглеждат деца, да яздят коне и да застанат рамо до рамо с мъжете си във война.
„Невеста лазаркиня“ е книга, която ще отвори широко портите към необятния свят на Бела могила, като ни потопи в неволите и радостите на самобитните хора, затворени в шепите на две планини, граничещи с буйна, бистра река, оградени от високи борове и непроходими елаци.


2021-08-22 | Прочетена: 313