ЕПИЗОД - новите рицари на българския дух

Ромина Кирчева

Група ЕПИЗОД е група с 20 годишна популярност и присъствие на българската рок-сцена. Музиката им е известна по целия свят с българското си звучене и радва душите на всички българи, независимо от пол, възраст и музикални пристрастия... Дръзки и патриотични, ЕПИЗОД имат многобройна и вярна публика. И няма как да е другояче, защото за 20 години творческа дейност успяха да намерят магическата формула и да обединят в едно рок музика, класическа поезия и църковнославянска  музика. Намирам соло-китариста на групата, Драгомир Драганов в студиото на ЕПИЗОД потънал в работа и...музика. 

Драго,намирам те  много зает и съсредоточен във финалните моменти по работата на новото ДВД на Епизод. Как върви?

 Винаги когато останат да се доизпипват нещата е най- трудно. Първоначалният ентусиазъм се е изчерпал,останали са досадни подробности и детайли които трябва да се съчетаят така, че това,което сме искали да се  получи, да се превърне в реалност..

И получава ли се ?
Ние сме доволни от това което направихме...разбира се, винаги може и повече.

Какво представлява новото ДВД?
Това е запис на  представянето на най-новия ни албум "Старият войн" в  Казанлък, на големия мото-събор организиран от "Черните рози". Те са големи наши приятели и беше истински празник по време на концерта. Невероятната атмосфера на събитието ни зареди и нас  и мисля че се получи много добър контакт между публиката и ЕПИЗОД

Вие сте любимци на една много широка възрастова аудитория - от 14 до 60 години. Как сте постигнали това?
Много лесно (смее се). Всеки който се чувства българин е потенциален наш фен. Патриотизмът възраст няма. Почитателите на хубавата музика - също!

Това което правите е достойно за уважение и в чисто морален аспект. Бях на ваш концерт и  изумено гледах възторга с който запяваха всяка ваша песен и развяваха трибагреника ни. Видях тинейджъри и родителите им да пеят заедно  вас. Вашата музика кара младежите да искат да са българи. Как го правите?

Песните ни се запяват и помнят лесно.Много от тях са по стихотворения които всеки от нас знае. Колкото до това, че музиката ни провокира патриотизъм... ами крайно време е. Младите хора имат достатъчно широк поглед върху света, но вече знаят, че Родината е най важното нещо за един българин.

Преди време базирайки се на свое изследване ВВС ви нарече най-успешната българска рок група, въпреки че медиите в България не ви обръщат много внимание. Защо е така?

Защо сме успешни ли, или защо ни пренебрегват (смее се). Успешни сме, защото създаваме европейска музика, но без да късаме корена си. Стремим се да радваме с нови албуми хората, които ни харесват  и да се харесваме на хора, които ни чуват за пръв път. А медиите не ни обръщат внимание, може би защото са послушни. Вероятно някой им е казал че не можем да бъдем контролирани и манипулирани. Ние не зависим от никого и не изразявме интересите на никакви формации били те от културно, медийно или политическо естество. Нашето верую е че, само публиката има право да решава кой е известен и кой е звезда. Ние не се смятаме нито за известни нито за звезди,  но светим вече 20 години, за разлика от метеоритния дъжд преминаващ по музикалния небосклон напоследък

Подсказваш ми един въпрос-отговор,който се колебая да задам. Затова ли не ви канят в Каварна  и Ловеч макар че иначе ви сравняват с MANOWAR?

Наистина е въпрос-отговор. Изглежда не се вписваме в схемата... каквато и да е тя. Сами се продуцираме, сами правим музиката си, сами се издаваме  и сами организираме изявите си. Решили сме само публиката да печели от нас, може би  затова не ни канят, но на нас ни е все едно - ако чакахме някой да ни вземе под крилото си, може би изобщо нямаше да водим този разговор. Мъже сме и ако не можем да гледаме в огледалото докато се бръснем, може да стигнем до сериозни контузи...(много се смее)

От 22 септември започва турнето по представянето на новият ДВД албум. Какви са очакванията ви ?

Ще посетим над 10 български града в рзлични райони на страната. Надяваме се да се получи това, което стана и на лятното турне за предстанянето на „Старият воин”-  сериозен интерес и много хубави съвместни преживявания с феновете ни. Подробности за датите и за местата на концертите всеки може да намери в нашия сайт www.epizod.com
В София концертът ще е в Културен дом "Средец"  на 26 септември от 20:00 часа. Всички присъстващи ще получат личен подарък от нас - новия ни ДВД албум.

Освен от сайта ви, ще можем ли и ние да черпим информация за  вашето турне  с други интервюта   за  концертите и репортажи след тях? Знаем, че огромна част от посетителите на сайта ни са и ваши фенове.
Удоволствието  да споделяме преживяванията си по време на турнето ще бъде и наше. Вашият сайт е страхотно място за купон на  всички музи (смее се)

20 години сте на сцена, променяте се, но сте ЕПИЗОД - има ви и продължавате да светите ?
Да, при това със своя собствена, не отразена светлина... И ще ни има, докато има хора които ни слушат и идват на концертите ни

Повече от любезно беше от твоя страна, Драго, да намериш време  за това интервю. Ще се радвам и за в бъдеще да откликвате на интереса на хората за това какво се случва с ЕПИЗОД особено през неговата юбилейна 20 годишнина... Продължавайте да ни радвате. Вие сте  новите рицари на българския дух.2008-09-20 | Прочетена: 2777