Стил

Даниела Великова


1. Работете над стила. Преразгледайте книгите си и търсете там:

а) какво е нивото на езика: уличен жаргон или изказване на професор по философия;

б) от името на кого пише авторът, присътва ли той в книгата като главно лице или само е наблюдател;

в) колко често ползва метафори, на какво напомнят текстове му: на стихове в проза или на документалистика;

г) каква е дължината на изреченията: кратки, прости, сложни, дълги или двете заедно;

д) обективен ли е авторът;

е) нови прийоми на писане ли ползва или предпочита класически форми на изразяване.

Запишете отговорите на тези въпроси и след това решете кое искате да промените.

2. Когато е готов ръкописа, прочете го на глас. Това ще Ви помогне да откриете "тежките" места. Тези, които трудно се произнасят, трудно се четат.

3. Играта с думи украсява текста.
Пример - „Шопингът може да замени за жената петинга."
Необичайните сравнения също.
Пример - "Грубоватият, як мъж харесва своето положение на бияч. На ринга той се чувства като нерез в кочина."

4. Ако пишете за нещо сериозно, няма нужда да се вмъкват коментари от автор. Събитието само трябва да говори за себе си, иначе драматичният ефект чувствително се намалява. В същото време когато се пише за нещо весело, авторските коментари могат да правят текста по колоритен.
Пример 1 - "Колата се блъсна челно в дървото. Бронята се усука около кората на ствола. Предното стъкло изпращя и се раздроби на кристалчета. Докато се сипеха, в отворилата се дупка изхвърча тялото на шофьора. Това е покъртителна гледка!" - Видимо е, че последното изречение разрежда драматичността на картината.
Пример 2 - "Днес само в един индийски храм се е запазил обред, при който веднъж годишно поклонници старателно изкъпват с мляко и млечни продукти огромен двуметров пенис и го подготвят за сватбен ритуал. Ритуалът предполага, пенисът да бъде обгърнат от подобаваща по размери вагина. Така богомолците измолват плодородие и благоденствие. (Само за момент затворете очи и си представете подобен молебен, извършен в центъра на съвременен град. Дочувате ли възгласи на възмущение и почуда? - б.а.)".

5. Добре е от време на време да се правят примамки за читателите, които да ги карат да мислят какво ли ще следва.
Пример - "Тези наглед дребни събития щяха да имат за него непредвидими последствия."

6. В същото време не си струва да се описват всички подбробности от сцените и детайлно всеки предмет. Оставете възможност на читателя да доизмисля подробности.
Пример - "Той погледна към разхвърляната детска стая. Леглата са неоправени: завивиките смотани, пижамите и възглавните се търкалят по пода. Играчките са разглобени на съставните си части, отделни части от дрехите на децата се подават през разбърканите чекмеджета. На бюрото учебниците са в пълен безпорядък." - Изброяването тук не казва нещо, което читателят и сам да не може да си представи като прочете "разхвърляна детска стая".
Изключение - ако подобно описание служи за специален ефект.

7. Героят не трябва да прави излишни движения, освен ако това не се предвижда по сюжет.
Пример - „Тя извади от джоба си пакет цигари. Порови из чантата си, откри и запалката. Измъкна една цигара от полупразния пакет. Потърка я между пръстите си. Облиза филтъра. Сложи я в устата си. Щракна запалката и поднесе огънчето към цигарата.".
Достатъчно е да се каже - "Тя запали цигара.", освен ако с монотонното описание не се цели да се покаже как героинята дразни и впечатлява някой друг или печели време.


2009-05-16 | Прочетена: 2480