Полъх за промяна

Разказвачи на книги


"Бел Ами" - Ги дьо Мопасан

Олзем Мехмед | 2019-08-30


В късните часове на една октомврийска вечер се запознах с историята на един мъж, загубил сетивата си за живот, преследвайки единствената цел, която го лишава от малките радости. Тази история не е за неизлечимо романтичните жени, нито пък за мъжете, които в името на любовта биха прекарали остатъка от живота си с една жена. Жорж Дюроа не е романтик, но е добър любовник, който с лекота успява да примами всяка жена с неустоимия си чар и сладкодумен език. Това е героят, чиято история ни разказва френският писател Ги дьо Мопасан в романа ,,Бел Ами'.

Дюроа е млад, красив и амбициозен мъж, който от обикновен журналист се издига и заема много висока обществена позиция. Парите и властта са базисните две неща, върху които гради живота си. Обсебен от материализма, става безчувствен и негоден за любов. Жените използва като средство за постигане на целта, без да се замисли за последиците от постъпките си върху женската им гордост и психика. Превърнал се е в същински егоцентрик. Факт е, че никоя жена не успява да събуди любовта му, за да му напомни за смисъла и истинските неща в живота.

Авторът нарича Дюроа ,,Бел Ами', което означава красив приятел. Остроумието и с търпението, с което се въоражава, му помагат да завладее женското сърце.  Играе отлично ролята на приятел, приближавайки се с бавни, но сигурни крачки към всяка жертва, което го превръща в изкусителен прелъстител. Дюроа е далеч от женските представи за любящ и верен съпруг, но увереността му го кара да изглежда такъв.  От друга страна, жените, с които е имал афера, никогане са били светици, но женската преданост и чувствата, на които са подвластни, ги карат да губят разсъдък. Любовта е представена като едно такова манипулативно чувство, с което връзваш избрания да ти изпълнява желанията, израз на безкрайната собственост и деспотизъм върху плътта и душата на възлюбения. Ценностната система е забравена някъде между редовете на някоя опрашена книга, отдавна прочетена. 

Самотник по душа, но дотолкова заслепен, опустошава всичко по пътя, дори и онези, които някога са му подали приятелска ръка.

Моралната деградация на парижкото общество в края на 19 век, както е описано в романа, успява да ни застигне и в съвремието. Всяка жена поне веднъж в живота си среща своя Жорж Дюроа, който остава трайна следа в съзнанието й. Този роман може да спада единствено в графа ,,любими’’, защото ти дава свободата да разбереш коя страна те удовлетворява. Следете тънката нишка на случващите се събития, които Мопасан така майторски разказва и успява да повлияе на читателя, да усети емоцията на всеки един персонаж. Психологията е дълбоко разтърсваща. Дори е възможно да харесате Дюроа заради дързостта му, която е придружена не само от смелост, но и действия.

Потопи се, читателю, в един бездуховен свят, свали розовите очила за малко и опознай различна реалност, за да откриеш съвпада ли с твоята.2019-08-30 | Прочетена: 212