Професионализмът на българските автор

Иван Богданов

Един от основните проблеми при работа с български автори е непознаването им на пазара и на механизмите на неговата работа.

Това води до липса на представа къде са на пазара (най-често никъде) и какво трябва да направят, за да получат някакво място на него.

Основната част от хората, които пишат, са хора, които работят на заплата, не им се е налагало да изграждат имидж, да се борят с конкуренция и всичко това, което прави един нормален човек, който се мъчи да продаде продуктите си.

В техните представи това, че отделят по няколко часа на ден да пишат е работа и тази работя трябва да бъде заплатена.

Много е трудно да се обясни, че книгата е продукт и то на претъпкан пазар (излизат над 100 нови книги седмично), че не е продукт от първа необходимост, че те са изправени не само срещу български автори, вече доказали се отдавна на пазара, но и срещу цялата съвременна световна литература, която достига до нас след толкова професионална работа по нея, каквато никой в България не може да предложи.

За повечето автори това, че е излязла тяхна книга от печат е достатъчна новина и залите по премиерите ще бъдат претъпкани („Малка ми е тая зала, Богданов, те ще дойдат няколкостотин души) само срещу едно кратко съобщение на стената им.

По-голяма част от работата ми като издател преминава не в рекламиране и популяризиране на дадено заглавие, а в обучението на авторите да започнат да мислят пазарно. За съжаление рядко се получава, затова успешните български книги, продали тираж над 1000 бройки са единици.

Много добър пример са редовните годишни класации на Хеликон - https://lira.bg/archives/160266, които един приятел нарича „хапче против опиянение“.

В тази книга ще бъдат разгледани механизмите за налагане на името на автора и неговите книги на пазара (вървят заедно, ако авторът не си е направил име, то книгите не се продават), стъпките, които всеки един трябва да извърви за това. Задълбочено са разгледани и начините за фейсбук реклама – събития, страници, групи, поведение пред камера, начини за общуване с читатели и всички останали въпроси, които един автор трябва да знае, за да има успешна книга на пазара.

Вероятно след прочитането на тази книга няма да имате отговори, а само нови въпроси, защото „Пътят на книгата“ е строго индивидуален, но за сметка на това дълъг и продължителен.

„Пътят на книгата, втора част“

Очаквайте наесен!

 


С книгоиздаване се занимавам от 1992 г. През 1999 г, заедно с група приятели основахме „Словото“. През 2001-а година стартирах сайта „Буквите“ - първият литературен сайт, позволяващ самопубликуване на авторите.
През 2003-та издадохме първата книга на български автор и за 17 години издадохме над 1000 книги, направихме множество турнета.
Вероятно тези статии няма да отговорят на всичките Ви въпроси. А най-вероятно ще създадат много други, свързани с подробности за всяка отделна стъпка по дългия „Път на книгата“. Постарал съм се да бягам от готови рецепти, тъй като нещата за всяка книга, автор или издателство са строго индивидуални. А и няма универсален път – едни автори биха действали по един начин, други – по друг.
Важното е да се разбере, че „Мечтите изискват много труд“ и Вашата книга няма да се продаде сама, само с появяването ѝ в книжарниците.


2021-06-25 | Прочетена: 333