Основни митове при разпространението и продажбите

Иван Богданов

Няма успешен вариант за разпространение (и продажби) на книга, без добре разработен маркетингов план, подплатен с добър бюджет – до 10% от коричната цена на книгите и много, ама много работа на автора и екипа му!

Както знаете, готвя наесен втора книга от поредицата „Пътят на книгата“, където тази тема ще е развита добре, но сега съвсем накратко.

Една от най-основните грешки на авторите (за жалост и на много от издателите) е, че смятат разпространение и продажби за едно и също.

Затова бизнес стратегията им се основава на: „Тя, моята книга само да влезе в книжарниците, ще се скъсат да я купуват“.

Проблемите в това твърдение са толкова много, че не знам откъде да започна с обясненията:

  1. Вашата книга няма да влезе в книжарницата!

Всяка седмица в книжарниците влизат средно по 100 (сто) нови книги. Ако вие не сте известно име не сте направили предварителна реклама на себе си и книгата, книжарите изобщо няма да я вземат.

Как една книжарница/верига решава дали да вземе книга на непознат за него автор/издател?
Най-простото – отваря Гугъл и проверява каква информация има за заглавието. Ако няма никакви статии, снимки от премиери и прочие те казват: „Няма да я вземем“ или „Абе оставете 2-3 бройки, пък ще видим“

  1. Никой няма да ви вземе целия тираж! Складовите площи са скъпи.

За да стои една книга на челно място в книжарницата, то тя трябва да се продава средно на 10 мин, което прави едно 20-30 книги минимум на ден. Пояснявам – книгата трябва да е предварително рекламирана достатъчно, за да я изложат на челно място. Не да се надяват да почне да прави продажби, само защото е най-отпред.

Много автори поръчват смело огромни тиражи за България. 1000 бройки са непродаваеми за автор, който никой не е чувал.

Книжарниците ще вземат по няколко бройки, най-много по една на книжарница от веригата – разбирайте по пакет, два. Складовите площи са много скъпи, особено складовете към самите книжарници.

Затова повечето вериги имат големи складове в малки населени места – примерно големия комплекс на Хеликон в Казичене, а повечето български автори се зареждат в книжарниците само ако има заявки за книгите.

Има и много други професионални тънкости, но запомнете едно – Ако сте неизвестен автор и това е първата ви книга ще е трудно да разпространите и 100 бройки по книжарниците наведнъж.

  1. Панаири, алеи, изложения

Продължава да битува мнението, че най-големи продажби на книги става по панаири и изложения. Това не е вярно от поне десет години, но е истина че участието по подобни мероприятия е добра реклама за издателството.

Държа да подчертая, че за участие в панаир се иска предварителна подготовка и доста средства. Не може само да наредите книгите и да очаквате да се продадат. Трябва да подготвите рекламни материали, да си брандирате щанда, да съставите интересна програма и не на последно място – да се научите да продавате или да си наемете красива и опитна продавачка. Колкото и вагона книги да сте прочели, купувачите винаги ще се спрат пред по-красивите жени по щандовете.

  1. Получаване на парите

Осчетоводяването на продажбите, врънкането на книжарниците за пари и всички тия ужасно сложни въпроси са направо за предмет на отделна книга.

Но имайте ясна представа, че въпреки огромния процент, който вземат книжарниците – над 50-55%, то те плащат когато си решат, а най-често не плащат и нищо не може да ги принуди да ви дадат полагащите ви се печалби. При първия локдаун книжарниците спряха плащанията без предупреждения дори и към големите издателства.

Така, че не разчитайте на тях като основен канал, през който да си продадете книгите.


С книгоиздаване се занимавам от 1992 г. През 1999 г, заедно с група приятели основахме „Словото“. През 2001-а година стартирах сайта „Буквите“ - първият литературен сайт, позволяващ самопубликуване на авторите.
През 2003-та издадохме първата книга на български автор и за 17 години издадохме над 1000 книги, направихме множество турнета.
Вероятно тези статии няма да отговорят на всичките Ви въпроси. А най-вероятно ще създадат много други, свързани с подробности за всяка отделна стъпка по дългия „Път на книгата“. Постарал съм се да бягам от готови рецепти, тъй като нещата за всяка книга, автор или издателство са строго индивидуални. А и няма универсален път – едни автори биха действали по един начин, други – по друг.
Важното е да се разбере, че „Мечтите изискват много труд“ и Вашата книга няма да се продаде сама, само с появяването ѝ в книжарниците.


2021-06-25 | Прочетена: 323