Амбициозната авантюра „Книгите - пространство за българските книги

Северина Самоковлийска /annabell_/

      Вече девет месеца едно списание се бори да се наложи на място, където много хора пишат, малко четат. В края на тези месеци, а по една неслучайна случайност и на календарната година, представяме ви главният редактор на „Книгите" - Илияна Делева - Ила, за да ни разкаже кой, как и защо, а също и какво ще се случи занапред с „Книгите". 

 

Как се оказахте въвлечена в „авантюрата" „Книгите"?

 

След срещата ми с Иван Богданов през 2005 година в една неправителствена организация, се оказах оплетена в мрежите му и вече нямаше измъкване. Той ми показа „Буквите" и аз се влюбих в мисията на сайта и фондацията, а по-късно си дадох сметка, че буквите са онова, с което се пишат книгите - буквално, преносно и метафорично. И от мига в който заживях с идеята за „книгите" нищо друго не ми е интересно и нищо друго не ми е нужно.

Ако трябва да съм сериозна - това е до голяма степен и мой проект. От началото на тази пролет с Иван - приятелят, издателят и председателят на фондацията се замислихме как добрите идеи родени покрай сайта да се вкарат в някакви норми и правила. Размечтахме се за това да представяме българските автори по интересен начин, лесен и достъпен, да дадем възможност българската книга да се поотупа от прахта, да слезе от  рафтовете на книжарнички и мазенца и да покаже истинското си лице, за да може да измине не чак толкова дългия, колкото затрупан с препятствия път до правилните си читатели.

 

      Какви бяха първоначалните намерения за списанието и развитието му?

Започнахме като информационно списание. Такова сме и до сега. При нас може да се намерят сведения за книги, автори, литературни събития и конкурси, представяме издателства и книжарници. Изобщо търсим пресечната точка между писането и четенето в най-широк аспект. Мечтата ни е да премахваме препятствията по пътя на книгата. Да бъдем виртуалното, а и книжното място където пишещите да намират издатели, издаващите разпространители, а всички заедно читатели. И обратното, читателите да намират местата от които да си купят хубава българска книга и да се запознаят с живите български творци.

 

      Казвате ли си понякога „Каква я мислехме, каква излезе!"?

Че как иначе. Животът е това, което се случва  докато си правим планове. Така е  и при нас. Има трудни моменти, има и забавни гафове. Има срещи и раздели. Има завръщания. Има безсънни нощи. Но въпреки всичко си струва.

 

      Какво от поставеното като цел пред списанието успяхте да постигнете, и какво не?

Мисля, че успяхме да сформираме екип от съмишленици. В търсене на правилната концепция също постигнахме оптималния обем от рубрики. Все още не сме показали на всичките много издатели и книжари,че ни има и че те имат нужда от нас, от връзката през нас с останалите участници във веригата писател -читател. Още много трябва да работим за рекламата си. И да опитаме да комерсиализираме информационната си роля. Първо, защото правим нещо ресурсоемко и второ, защото светът вече разбра: Информацията е скъпа стока. Време е да го разбере и българското пишещо братство.

 

      Как и кой подбира екипа?

Това май ще се окаже най-трудният въпрос. Или най-лесният. Екипът се самосъздаде и самоизгради. И е отворен за нови доброволци. Все още за доброволци. Когато, ако, някога превърнем мисията си в платена професия, ще мислим за друго. Радващото е, че още срещаме хора, каним ги да пробват с едно поне материалче, а те се заразяват от вируса и остават. Ако някой се умори - не го убиваме и имаме пример как макар и с по-редки прояви хора от екипа на първия брой, отново се включват. Това е принципът на доброволност. Ентусиазъм, съмишленици и много кафе по време на работа, сигурна интернет-връзка и разстоянията се смаляват, а екипът се събира он-лайн.

 

      Какви цели ще поставите пред „Книгите" за новата година?

Ние изградихме въздушните си кули на правилното място - в българското нет-пространство. Направихме го с правилните хора - не само „буквички" - нахъсани и можещи.  Сега остава да построим основите от здрави камъни  - да намерим клиентите, които ще пожелаят да получават списанието срещу абонамент, защото си струва; ще пожелаят да бъдат представени срещу заплащане, защото без инвестиции за реклама няма да те видят. А ние сме списание, което тепърва ще показва и развива потенциала си и ще бъдем все по-доброто място за да те видят.2009-12-12 | Прочетена: 2620